fbpx
Skip to main content

Plattform är det nya svarta

Här kommer nästa bransch efter taxi, bokhandlare, hotell att disruptas av en affärsmodell som bygger på en plattform. Ett företag som heter Deliveroo skördar stora framgångar i Europa, Asien, Mellanöstern och öppnar snart i USA, på att knyta till sig en mängd restauranger för utkörning av mat. Istället för egen personal för utkörning har Deliveroo knutit till sig ett stort nätverk av frilansare som arbetar på provision.

I en första fas löser det här ett stort problem för restaurangerna eftersom det är svårt att få lönsamhet i utkörning från bara sin egen restaurang och med egen personal. Därför är det attraktivt för restaurangerna att hoppa på. Nu när plattformen nått en stor skala blir dock situationen annorlunda. Deliveroo äger kundrelationen och kan därför styra erbjudandet. Dessutom har de inte kostnaderna av restauranglokaler och köks och serveringspersonal vilket gör att de är väldigt lönsamma.

Här kommer nästa bransch efter taxi, bokhandlare, hotell att disruptas av en affärsmodell som bygger på en plattform. Ett företag som heter Deliveroo skördar stora framgångar i Europa, Asien, Mellanöstern och öppnar snart i USA, på att knyta till sig en mängd restauranger för utkörning av mat. Istället för egen personal för utkörning har Deliveroo knutit till sig ett stort nätverk av frilansare som arbetar på provision.

I en första fas löser det här ett stort problem för restaurangerna eftersom det är svårt att få lönsamhet i utkörning från bara sin egen restaurang och med egen personal. Därför är det attraktivt för restaurangerna att hoppa på. Nu när plattformen nått en stor skala blir dock situationen annorlunda. Deliveroo äger kundrelationen och kan därför styra erbjudandet. Dessutom har de inte kostnaderna av restauranglokaler och köks och serveringspersonal vilket gör att de är väldigt lönsamma.