fbpx
Skip to main content

Öppna platser och flexibilitet är framtiden eller Covid kanske inte bara är skit!

Gick ett på ett intressant webinar i förra veckan om ”Så blir framtidens kontor – om medarbetarna själva får välja” som arrangerades av Castellum med inbjudna talare från Microsoft som haft stora framgångar med TEAMS utrullningen som skenat i användande och personer från Castellum och Brainbow labs. Som stor vurmare för att träffa olika människor ger en stor potential att hitta nya idéer som kan bli innovationer som jag brinner mycket för. Sitta och tjura på ett rum har sällan fått fram de största innovationerna om än det säkert finns undantag.

En undersökning har gjorts bland Castellums hyresgäster (tror jag) om hur man ser framtidens kontor och var man vill arbeta någonstans i framtiden. Strax över 1000 personer hade varit delaktiga och det framkom en del intressanta saker under mötet från undersökningen. Inte helt oväntat så jobbar över 75% fler personer hemifrån numera än innan men många uttryckte tydligt att man saknar gemenskapen och umgänget på kontoret. Det som dock är intressant och som för mig som tillhör gruppen att var jag sitter är inte det viktiga utan med vem, så tycker många det är skönt med ett flexibelt landskap att röra sig i. Hemma, kontoret, fiket eller Lissabon.

Åldern spelade stor roll i flexibiliteten men där kanske jag som gammal är mer med i felmarginalen. Storstäderna så är pendlandet en stor del av arbetslivet vilket man kan förstå även i Växjö där även jag tycker ibland att det är stökigt att lämna hemmet ibland. Noterbart är att saker som att ”det är jobbigt att gå upp tidigt” är ju mer alarmerande.

Det som är spännande i hela diskussionen och webinaret är att man tar steg från att alla ska ha ett eget rum till att framtidens kontor kräver flexibilitet att finnas nära de anställda oberoende på ort samt att man kanske endast ibland behöver träffa sina kollegor. ”Urgency of change” brukar man prata om när många tycker något och sen påverkar något utomstående så allt ändras över natten.

Jag har alltid trott på en hydbridlösning där kontor, öppna platser och flexibilitet är framtiden men jag har haft respekt för att många gärna vill låsa in sig men det är så kanske att den platsen kan vara mestadels hemma om det är så att man behöver den miljön för att kunna prestera men även också ”klara av” två dagar i veckan på kontoret där det är mer ”stökigt”.

Några frågor i undersökningen är inte helt solklara och målet har nog varit att få fram ett visst svar men jag tycker det är kul att en stor fastighetsägare rör på sig i en snabb riktning för flexibilitet. Det ska bli intressant att följa om de gör vad de säger. Ska vi räkna kvadratmeter eller se till helheten för människan och våga stå ut i konkurrensen. Jag vet att dom jobbar med ett projekt där man sätter hälsan för varje person i fokus. Framtiden har svaret.

Själva har vi skaffat ett eget kontor med tanken att bjuda in några stycken som vill sitta hos oss en dag för att nätverk, bollar några idéer, skissa några tankar på våra stora whiteboardväggar eller ta en kaffe för att kolla in vårt Kreuzberg inspirerade kontor. Förstår om det ser lite halvfärdigt ut men det närmar sig slutfasen så kom förbi för att kika in om ni är i närheten eller kontakta oss på hej@leaps.se om ni vill se om vi har plats för dagen.

Följ @leapsstudios på Instagram 

Peter Thorin

peter.thorin@leaps.se
+46 735 00 55 11