fbpx
Skip to main content

Vinresan – Från galen passionerad idé till verklighet

Idén om vinet

En dag i augusti träffade jag en man som kom in på LEAPS Studios i Bländapassagen. Det visade sig att han driver OAS, fiket bredvid vårt kontor där vi druckit många koppar förstklassigt kaffe sedan vi flyttade hit. Han undrade kort om jag kunde hjälpa honom i hur man driver en franchiseverksamhet och hur man kan strukturera upp det i starten. Vi började direkt rita och fundera på våra Whiteboard-väggar på kontoret om problem, frågor och affärsmodeller. Efter några dagars möten och oändliga espressos från OAS La Marzocco-maskin så bestämde vi oss för en middag ihop. Det var då vi insåg att vi har mycket att prata om och att vin är något som ligger oss båda varmt om hjärtat. Jag berättade om min dröm att göra vin, men att det enda jag hittills har är en domän (vinorosso.se), ett stort intresse för yrket och mängder av gott vin i min vinkyl som jag gärna delar med familj och vänner.

Vi insåg att vi har en stor gemensam passion och funderade på om vi skulle göra något åt vår galna idé. Vi träffades igen och ägnade en hel dag på förarbete om utrustning, process och riskeliminering så vi fick oss en bra bild över upplägget. Jag påvisade att största risken med projektet var min nya kompanjon, men det har visat vara en felaktig bedömning efter några besök hos vinmakare. Vi bestämde oss för att ta en till heldag på kontoret för att lägga upp en plan. Vi skulle göra vin, punkt slut.

Planeringsdagen på kontoret

En solig lördag träffades vi igen och inledde dagen med en övning där vi ritade en tidslinje på 5 år. Vi skulle var och en beskriva vår bild av vart vi står idag, vart vi är på väg och en ”Big-Hairy-Goal” om 5 år. Döm av min förvåning när våra planer inte riktigt var på samma plan. Medan jag såg framför mig en riskeliminerande plan med att testa produkterna på marknaden och att samarbeta med andra vinmakare (som exempelvis Wine Mechanics). Varpå min kompanjons plan började med att han redan veckan innan hade köpt in druvorna för tillverkning. Vilket gjorde att min (i mitt tycke) briljanta plan i kombination till hans framfart ställde allt på kant. Vi hade ingen lokal, utrustning eller plan klar. Men druvorna var på väg.

Kontroll och riskeliminering gick emot Damage Control i stället. Vi påbörjade snabbt arbetet med att finna en lämplig lokal, började söka efter utrustning och påbörjade arbetet med att söka tillstånd för verksamheten. Vi arbetade även fram en bra pitch och storyn runt produkten blev riktigt vass. Våra USP lyder följande:

1. Vin på förbjudna och unika druvor
2. Druvorna växer på upp till 2800 meters höjd med djupa rötter i marken och med ett tjockt skal mot solen med mycket smak
3. Vi skapar vin från forna Persien med tillverkning i Sverige

Vi började utföra besök hos restauranger för att undersöka intresset. Till vår stora glädje fick vi efter första besöket i Malmö, tillsammans med vår Farsi-talande vän Zarah napp överallt. Intresset var högt, även hos persiska restauranger som inte hade alkoholtillstånd. Ett antal kundundersökningar utfördes under några veckor i Jönköping och Göteborg med samma goda resultat. Produkten verkar vara efterlängtad på marknaden. Under samma tid fick vi med oss en ängel investerare och lyckades även väcka intresset för ett samarbete med Kvarnagårdens brygg-guru Stefan Varde. Vi hade även lyckats få med oss några vinmakare från södra Frankrike och Sveriges egna mäster, Murre från Klagshamns vingård. Fantastiska människor med mycket att lära av.

Resan med vinet från Iran

Våra unika vindruvor kommer från berget Zagros sluttningar i området Shiraz i Iran. De växer på upp till 2800 meters höjd vilket innebär långa rötter för att få upp vatten och de har ett tjockt skyddande skal mot solen. Gamla rötter, inga kemikalier och långt mellan plantorna har gjort att rötternas längd även suger upp jordens mineraler vilket bidragit till att dem på egen hand växt sakta. Dessa förutsättningar kommer sätta en originell smak på vinet.

Druvorna påbörjade sin resa genom Azerbajdzjan, Georgien, Ryssland och till sist Sverige. Av chauffören blev vi såklart idiotförklarade om vad ”Svenskarna skulle med alla druvor till”. Hemma i Sverige fick vi uppdateringar i form av videoinspelningar på rysk upprustning längs med gränserna mot Ukraina och Litauen. Vi spenderade många oroliga nätter funderandes på om vi verkligen kommer få fram druvorna till Sverige, men även på hur världssituationen kommer se ut när vinet är klart, med tanke på situationen i Öst.

Tiden fram tills idag har gått åt till att hitta en lokal, köpa in tillräcklig utrustning och hitta händiga människor som vill vara med att stötta vårt nya projekt. Den 12 februari inkom en lastbil till vår temporära lokal för tillverkning. Fas 1 är nu klar, äntligen kan magin få starta. Nu Shahram min vän, börjar det riktiga arbetet. Arbetet som du hittills har lagt ner är ihärdigt och imponerande. Vi är många som ser fram att smaka på slutresultatet.

Fortsättning om vår fantastiska vinresa följer…

Peter Thorin

peter.thorin@leaps.se
+46 735 00 55 11