fbpx
Skip to main content

Summering av Websummit 2022 Lissabon

Hemkommen sedan någon vecka tillbaka från en, som vanligt, turbulent 10 dagars resa till Lissabon och Websummit. Äntligen var mässan tillbaka i gammal nivå men man noterade ringrostigheten att ta hand om alla även om det fanns förbättringar med flytt av matvagnarna. I år hade även Sverige en egen plats igen efter uppehåll vilket är en framgång. Nästa år siktar vi högre!

Som alltid så är det många spännande startup-idéer att lyssna på och även rena spaningar som man äntligen fick träffa. Men det bästa av allt kanske är att träffa gamla vänner, få nya vänner och njuta av Lissabon med all mat, stämning och vyer. Vi hade även vår traditionella middag för gamla och nya vänner kvällen innan vårt stora event.

Stor skillnad på staden som svensk är att det tillkommit många nya och yngre svenska som förflyttat sin verksamhet ner till Lissabon av flera anledningar. Företagen som noterat bristen på teknisk kompetens i Sverige och upptäckt den naturliga platsen att välja Lissabon som nästan mer liknar Silicon Valley i Europa. Fokuset från deras regering att satsa hårt på IT sedan många år har gjort Portugal till en techhub i Europa. Av alla stora techstäder idag är nog Lissabon den stad man helst åker till, vilket är till deras fördel.

Men det bästa av allt var att min dotter Tilda följde med. Tur var det för vi fick gå till hennes favoritrestaurang som hon själv hittat. Helt magiskt! Pastanaga!

  Spaningar

  Några spaningar gjordes på plats och Web 3.0 fanns att fördjupa sig i. Många bolag pratar sig varma om att framtiden är här i och med Web 3.0. Efter många intressant och långa diskussioner så kanske inte tekniken är omogen utan infrastrukturen och use casen är få. Men det är tydligt att man önskar kunna äga och hantera sin egna data samt content. Det ligger väl i fas med EUs fortsatta persondatautveckling och lär säkerligen komma med regleringar som kommer få Google och Facebook att sätta i halsen om hur de ska leva nu.

  Nyckeln är inte bara att hitta use casen inom NFT för digitala kontrakt, content eller data utan att binda ihop det med den fysiska världen med DNA eller något annat. Jag har bara skrapat på ytan än men det har givit mersmak. Om någon i mitt nätverk sitter inne med djup kunskap och vill läxa upp mig så snälla skicka mig ett DM! Är ivrig att lära mig mer!

  Start ups

  Jag vill gärna nämna några bolag som skiljer sig mycket åt. Bland annat är Beespeaker och deras grundare Karol Wegner några jag pratade med, de jobbar för att lära människor nya språk men på riktigt med stöd av vetenskapen. Inget slår ett mänskligt ansikte som motpart och jag, som är väldigt intresserade av språk, har letat efter någon som gör just detta. Väldigt spännande bolag och vi har träffats även efter Lissabon. 

  Adoption lab anpassar kontorsmöbler på en öppen ytan genom en app, så att det ser ut som en expert har inrett. En mer kostsam industri men väldigt drivna personer som har startat bolaget och de kommer säkert gå en bra framtid till mötes. Om inte detta bolaget, så säkerligen nästa de startar.

   Networking event ”Swedish Party”

   125 personer var på plats i årets event som blivit en höjdpunkt och är återkommande under Websummit. På plats fanns svenska start ups och etablerade företag ihop med investerare och människor som flyttat till Portugal tillsammans med CLS, Business Sweden och Ambassaden. Eventet hölls på Ninho, ett co-working space som ligger centralt i Lissabon uppe på en kulle med spa, pool, utomhusbar och en vy att dö för.

   Höjdpunkten förutom plats och alla möten med nya människor blev en fadosångare från Lissabon vid namn Yola Dinis. Hon sjöng några låtar som blev ett minne för livet. Att ha förmånen att sitta nära en person som kan sjunga med en passion av denna klass är galet. Det blev även en ny favoritdrink som vi kommer bjuda på när vi kör AW i LEAPS Studios 1/12, Portotonic.

   Ser redan fram emot nästa år och har redan några bra idéer vi kommer köra!