fbpx
Skip to main content

Berätta VAD som ska göras och inte HUR det tekniska ska lösas!

Jag möter många som ramlar snabbt in i detaljerna och HUR allt ska lösas och fastnar där innan man fångat upp alla krav som någon från verksamheten försöker desperat förklara på sitt sätt. Jag har en metod jag använder mycket som fungerat bra för mig när man ska både få verksamheten att förstå komplikationer som kan finnas ur en ren praktisk synvinkel och samtidigt förstår tekniska problem utan att man behöver förklara i detalj. Så klart är det väldigt bra med teknikfolk att dom också förstå vad verksamheten säger, hur det ser ut på ”golvet” och att småsaker kan vara väldigt stora. 

Om man lyckas bra så kan man fånga upp både vart den lägst hängande frukten finns och vad som är det största problemet. Båda kan i slutändan vara en rätt enkel sak att lösa tekniskt men sen kan resten vara en teknisk mardröm men det är inget verksamheten ser och man bör bara i all enkelhet säga att ”här finns en utmaning för oss”, punkt!

För länge sen pratade man om att ”prata med bönder, på bönders språk”. Den devisen gäller alltid här när man står som mellanhand med tekniken på ena sidan och verksamheten på andra sidan. Detta är även kallad att man har Business stack som kompetens eller är en T-shaped person. Man förstår och kan läsa av båda sidor. Det är något jag jobbat själv med väldigt länge och mycket samt tycker det är riktigt kul att se något formas ute i en produktionsmiljö.

Ska göra en fantastiskt intressant övning nästa vecka hos en kund där vi ska göra en ”walk-about” övning där vi helt enkelt startar från när dagen börjar för en person och tills de packar ihop för dagen. Vi ska introducera en bärbar enhet med funktionalitet på men för att alla ska förstå utmaningarna så gör vi den praktiskt.